Στο χωριό Ξυνάρα, στο νότιο τμήμα της Τήνου, την Πρωτοχρονιά φτιάχνουν Φοινίκια!
Βάζουμε σε λεκάνη το πετιμέζι, το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού, ρίχνουμε και τη σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γαρίφαλο, την κανέλα και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα για να μη σβολιάσει. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί ή φόρμα διαμέτρου 26 εκατ. και πασπαλίζουμε σε σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 περίπου ώρα.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι πετιμέζι,
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη,
- 1 φλιτζάνι νερό,
- ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι,
- ½ κουταλάκι γαρίφαλο,
- 1 κουταλάκι κανέλα,
- 2 κουταλάκια σόδα,
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα,
- 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
- λίγο σουσάμι.
Καλή Πρωτοχρονιά, Ευτυχισμένο το Νέο Έτος & Καλή Επιτυχία!!!
(Πηγή: grtimes.gr)