Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, κατάγεται από την Πάρο, ζει στην Αθήνα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, προωθώντας τη γαστρονομική κληρονομιά των νησιών μας. Η αγαπημένη τηλεοπτική chef, Αργυρώ, μας μιλά για την πατρίδα της και την πλούσια Αιγαιακή κουζίνα!
Πως ξεκίνησε η καριέρα σας στη μαγειρική;
Ζούσα στην Πάρο έχοντας ήδη δημιουργήσει την οικογένειά μου. Ενώ τα καλοκαίρια ήταν γεμάτα, καθώς “έτρεχα” το ξενοδοχείο της οικογένειάς μου, οι χειμώνες στο νησί μετά από μια εξαντλητική σεζόν μου φαίνονταν πολύ ήσυχοι. Η μαγειρική ήταν πάντα στη ζωή μου. Μαζί με τα ταξίδια, ήταν το μεγάλο μου πάθος. Έτσι λοιπόν, το χειμώνα μαγείρευα ασταμάτητα και σχεδόν κάθε βράδυ καλούσα κόσμο στο σπίτι μου. Όλοι φεύγοντας μου έλεγαν να ανοίξω εστιατόριο! Το 2006 λοιπόν, μαζί με το σύζυγό μου ανοίξαμε το εστιατόριο Παπαδάκης στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, το οποίο ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του κέρδισε το κοινό του μέχρι και σήμερα που βρισκόμαστε στο Κολωνάκι. Φέτος κλείσαμε 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον Παπαδάκη της Αθήνας.
Πως επηρεάζουν τη μαγειρική σας τα ταξίδια; Θεωρείτε σημαντικό να ταξιδεύει ένας chef;
Νομίζω ότι γενικά τα ταξίδια έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Από πολύ μικρή ηλικία και σε κάθε ευκαιρία, ταξίδευα σε όλο τον κόσμο. Έχοντας αναρίθμητους φίλους κυρίως στην Ευρώπη, τους επισκεπτόμουν και γνώριζα τόπους, γεύσεις και κουλτούρες. Πάντα δοκίμαζα νέα υλικά, νέες γεύσεις και συνταγές. Σε κάθε μου περιήγηση, μάθαινα και “ρουφούσα” τα γευστικά ήθη του προορισμού μου. Αργότερα με το σύζυγό μου, στο τέλος της θερινής σεζόν ταξιδεύαμε μαζί και ανακαλύπταμε καινούριες για εμάς περιοχές και κουζίνες ανά τον κόσμο. Πιστεύω ότι ένας chef πρέπει να γνωρίζει κι άλλες κουζίνες, να ταξιδεύει όσο περισσότερο μπορεί και να ανακαλύπτει γαστρονομικούς θησαυρούς. Το οφείλει πρώτα στον εαυτό του. και μετά στο επάγγελμά του.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναδείχθηκε “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”. Ως πρέσβειρα αυτής της προσπάθειας, τι αντίκτυπο θεωρείτε ότι έχει αυτή η διάκριση στον ελληνικό τουρισμό;
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα – Κυκλάδες) κος Γιώργος Χατζημάρκος και η δυνατή ομάδα του, πρωτοπόροι στην ανάδειξη των νησιών μας και την προώθηση τους σε όλο τον κόσμο, έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν την κουλτούρα, τη γαστρονομία και τα προϊόντα του Αιγαίου σε όλη την υφήλιο με τεράστια επιτυχία. Τα επιτεύγματά τους είναι αξιοσημείωτα όχι μόνο για τα νησιά μας, αλλά για ολόκληρη την χώρα. Πέρυσι αρχίσαμε να ταξιδεύουμε και να προβάλλουμε την κληρονομιά των νησιών μας στην Ευρώπη και την Αμερική με ένα μοναδικό τρόπο. Φέτος το χειμώνα παρουσιάσαμε την Αιγαιακή Κουζίνα στη Νέα Υόρκη, σε 80 διακεκριμένους δημοσιογράφους που εξειδικεύονται στην γαστρονομία, τα ταξίδια και τον τουρισμό. Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα, προσελκύοντας γαστρονομικό τουρισμό. Οι δημοσιογράφοι που παρέστησαν στην εκδήλωση θα φιλοξενηθούν από εμάς. Επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, θα γράψουν τις εμπειρίες τους στα μέσα όπου εργάζονται. Αυτή είναι η καλύτερη προβολή για τη χώρα και τα νησιά μας. Δημιουργούμε σχέσεις και δεσμούς με ανθρώπους που μπορούν να απογειώσουν την Ελλάδα στο παγκόσμιο γαστρονομικό και τουριστικό στερέωμα, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά της νησιωτικής χώρας. Διότι η γαστρονομία είναι πολιτισμός. Είναι το χθες, είναι το σήμερα και το αύριο των νησιών.
Σε τι διαφέρει η κουζίνα του Αιγαίου από τις υπόλοιπες της χώρας μας;
Η κουζίνα του Αιγαίου είναι η φτωχή κουζίνα των νησιών. Φτωχή σε υλικά, ωστόσο πλούσια σε οφέλη, χαρίζοντας υγεία και μακροζωία. Περιλαμβάνει πολλά χόρτα, βότανα και θαλασσινά, μαγειρεμένα με χίλιους δύο τρόπους! Επίσης, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά παίζουν μεγάλο ρόλο στην Αιγιακή διατροφή. Τα δε όσπρια δεν λείπουν από το καθημερινό τραπέζι των νησιωτών. Δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές περιοχές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, τα ρεβίθια πρωταγωνιστούν σε πολλές συνταγές, διότι ευδοκιμούσαν στα άνυδρα εδάφη. Επομένως, αποτέλεσαν κύριο στοιχείο διατροφής για τη νησιωτική οικογένεια. Αντίστοιχα, βλέπουμε στα γλυκά να πρωταγωνιστούν το άφθονο σουσάμι, το θυμαρίσιο μέλι, το αμύγδαλο και τα φρέσκα τυριά, ακριβώς γιατί αποτελούσαν προϊόντα της νησιωτικής παραγωγής και πάνω σε αυτά βασίστηκε η γαστρονομία κάθε νησιού.
Ποιοι λόγοι θεωρείται πως κρατούν την Πάρο σταθερά στις πρώτες επιλογές των επισκεπτών;
Νομίζω ότι η Πάρος “μεγαλώνει” όμορφα. Γνωρίζετε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των επιχειρηματιών του νησιού είναι κάτω από 30 ετών; Από δίνει φρεσκάδα στον τρόπο που οι Παριανοί προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές τους, έχουν ταξιδέψει, έχουν αποκτήσει εμπειρίες κι έχουν φρέσκες ιδέες. Αυτά τα νέα μυαλά υποδέχονται τους επισκέπτες, φροντίζοντας να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη τους.
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο μάγειρα;
Η μαγειρική δεν είναι απλώς μια δουλειά. Πρώτα είναι έρωτας, πάθος, αφοσίωση και μετά εργασία. Όποιος θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική, πρέπει να την ερωτευτεί τόσο ώστε να μην μπορεί να ζήσει χωρίς να μαγειρεύει. Πρέπει να αντλεί έμπνευση για τα επόμενα πιάτα του, βλέποντας, μυρίζοντας και αγγίζοντας καθετί. Δεν πρέπει να σκέφτεται ωράρια, διότι η κουζίνα δεν έχει 8ωρα. Πρέπει να έχει αφοσίωση, πειθαρχία, πίστη, επιμονή και θέληση για δημιουργία. Ξέρεις τι είναι να επιστρέφεις στο σπίτι σου κατάκοπος έπειτα από μια ατελείωτη ημέρα στη δουλειά και αντί να ξεκουραστείς να πειραματίζεσαι με νέες συνταγές; Πρέπει να κάνεις αυτό που σου λέει η καρδιά σου. Αυτό είναι πάθος για τη μαγειρική. Όποιος νιώθει όπως εγώ, δεν χρειάζεται καμία συμβουλή. Θα βρει το σωστό δρόμο μέσα από τον ίδιο τον εαυτό του. Just Keep Cooking!