GO UP
Image Alt

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ! ΜΙΑ ΓΛΥΚΑ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΑΠΛΗ
  • ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
--
--
--
--
1
0
  /  Blog   /  ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ! ΜΙΑ ΓΛΥΚΑ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ!

Μικρά, μυρωδάτα γλυκά με βάση το αμύγδαλο, πλασμένα σε διάφορα σχήματα και πασπαλισμένα με άφθονη άχνη ζάχαρη, γλυκαίνουν όλους τους ουρανίσκους και είναι η δική μας απάντηση στο μάρζιπαν!

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά, με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να κρατούν τα σκήπτρα στην παρασκευή αυτών των παραδοσιακών γλυκισμάτων, συναντάμε πολλές εκδοχές των αμυγδαλωτών. Ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, τα αμυγδαλωτά που φτιάχνονται κατά βάση με αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα, ανθόνερο και ζάχαρη, εμπλουτίζονται με ασπράδια αβγών, μέλι, σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά και αρωματίζονται με μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, κανέλα, βανίλια, αλλά και με ξύσμα εσπεριδοειδών ή εσάνς πικραμύγδαλου. Ενώ, πριν «κολυμπήσουν» μέσα στην άχνη ζάχαρη, πλάθονται σε διάφορα σχήματα, όπως αχλαδάκια, μισοφέγγαρα, μπαλάκια, οβάλ και περίτεχνα λουλουδάκια.

Τα αμυγδαλωτά, λόγω του λευκού χρώματος που τους προσδίδει η επικάλυψή τους με άχνη ζάχαρη, έχουν συνδεθεί με χαρές, είναι δηλαδή, ένα γλυκό που παραδοσιακά προσφέρεται σε γάμους, αρραβώνες, βαφτίσεις και γιορτές. Βέβαια, η νοστιμιά τους τα έχει κάνει να αποκτήσουν φανατικούς οπαδούς, που αναζητούν συχνά αυτούς τους μικρούς πειρασμούς, ακόμη και εάν δεν συντρέχουν οι παραπάνω αφορμές. Ειδικά όταν επισκεπτόμαστε κάποια περιοχή που είναι διάσημη για τα αμυγδαλωτά της, δεν γίνεται να φύγουμε χωρίς ένα κουτί από αυτούς τους μικρούς πειρασμούς.

Σε μερικούς από τους Golden Star προορισμούς, τα γλυκά αμυγδαλωτά είναι το σήμα κατατεθέν! Πάμε να ταξιδέψουμε στην Άνδρο, στην Τήνο και στη Μύκονο… να τα δοκιμάσουμε και να βρούμε τις διαφορές τους!

 

Άνδρου. Τα αμυγδαλωτά της Άνδρου είναι από τα πιο διάσημα. Στο νησί, άλλωστε, υπάρχει μεγάλη παράδοση στα γλυκά με βάση το αμύγδαλο, συνεπώς είναι λογικό και τα αμυγδαλωτά τους να είναι από τα καλύτερα. Τα αμυγδαλωτά της Άνδρου περιέχουν ασπράδια αβγών, αρωματίζονται με ανθόνερο και ορισμένοι ζαχαροπλάστες ενισχύουν τη γεύση τους προσθέτοντας μερικά πικραμύγδαλα ή εσάνς πικραμυγδάλου.

Μυκόνου. Μακρόστενα και λαχταριστά, τα αμυγδαλωτά της Μυκόνου μας κερδίζουν από την πρώτη μπουκιά, με το αμύγδαλο και το άρωμα ανθόνερου να πλημμυρίζει τον ουρανίσκο. Τη γεύση ενισχύουν και οι κρόκοι αβγού που προστίθενται στο μίγμα.

Τήνου. Η νοστιμιά τους δικαιώνει τη φήμη των κυκλαδίτικων αμυγδαλωτών, σε κάθε μπουκιά, με την παραδοσιακή συνταγή της Τήνου να θέλει τα γλυκίσματα αυτά αρωματισμένα με πικραμύγδαλο και ανθόνερο, έναν πραγματικά ακαταμάχητο συνδυασμό.

SRC: olivemagazine.gr