Close

Αναζήτηση Δρομολογίου

Πληροφορίες για το ταξίδι σας

Το βορειότερο και δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων στο οποίο μπορείτε να μεταβείτε με την Golden Star Ferries απο το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό την Άνδρο. Βρίσκεται νοτιο-ανατολικά της Εύβοιας, απέχει 36 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Ραφήνας και λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από την Τήνο ή οποια και αυτή συνδέεται με τις ακτοπλοϊκές γραμμές της Golden Star Ferries. Πρωτεύουσα είναι η Άνδρος ή Χώρα και λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, το όνομα του νησιού προέρχεται από τον στρατηγό Άνδρο του Ραδάμανθυ, βασιλιά της Κρήτης. Η Άνδρος περιβάλλεται από τις βραχονησίδες Αλαδονήσι, Πρασονήσι, Λαγονήσι και Μεγάλο Νησί στα δυτικά, τα επονομαζόμενα Γαυριονήσια, ενώ στα ανατολικά βρίσκεται η βραχονησίδα Θεοτόκος. Η σύσταση του υπεδάφους, σχεδόν αποκλειστικά από κρυσταλλικό σχιστόλιθο, έχει ευλογήσει το νησί με ποταμούς, ρέματα, πηγές και κατά συνέπεια με πλούσια βλάστηση. Άλλωστε, η αφθονία των νερών της ήταν αυτή που κατά την αρχαιότητα της απέδωσε τα προσωνύμια: Υδρούσα, Λασία, Νωναγρία και Επαγρίς.

Το κύριο λιμάνι της Άνδρου, το οποίο απέχει μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας με την Golden Star Ferries, βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού, στον μεγάλο, προστατευμένο από τους ανέμους, φυσικό κόλπο του Γαυρίου, είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο νησί. Και η τελευταία που παίρνει λίγο πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής, ψιθυρίζοντας τα λόγια του υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου: «Η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου, ...η ωραιοτέρα όλων του κόσμου, η νήσος η γενέτειρα». Από εδώ αρχίζει το ταξίδι της ανακάλυψης της Άνδρου των σπουδαίων καπεταναίων και των εφοπλιστών, των επιβλητικών αρχοντικών, των όρμων με τα βαθυγάλαζα νερά, της Άνδρου των τεχνών και των αρχαίων μνημείων, της Άνδρου με τα παραδοσιακά χωριά (βλ. Άνω και Κάτω Φελλός, Σιδοντας, κ.ά.), τις καταπράσινες κοιλάδες, τα γιοφύρια, τα τρεχούμενα νερά και τους καταρράκτες. Κάντε μια βόλτα στην προκυμαία με τα μεζεδοπωλεία, τα μπαράκια, τα εμπορικά καταστήματα και τα τουριστικά πρακτορεία και μετά διαλέξτε την κατεύθυνση που θα πάρετε, για να γίνετε κομμάτι και μέρος της Άνδρου.
ΣΤΕΝΙΕΣ

ΣΤΕΝΙΕΣ

Ένας τόπος κατάφυτος… το ιδανικό κάδρο για τις αρχοντικές κατοικίες των καπεταναίων της περιοχής. Από εδώ, μόλις 5χλμ. από τη Χώρα της Άνδρου, ξεκίνησε η σπουδαία διαδρομή πολλών εφοπλιστικών οικογενειών (βλ. Εμπειρίκου, Γουλανδρή, Πολέμη, Παλαιοκρασά, Καρασταμάτη). Στο εσωτερικό του οικισμού και τα πέριξ αξίζει να δείτε την Πεντάβρυση και την Πέρα Πάντα, τοποθεσίες με γάργαρα τρεχούμενα νερά χειμώνα-καλοκαίρι.

ΓΕΦΥΡΙ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΙ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ

Αν ζητούσες από έναν ρομαντικό να σου περιγράψει το ιδανικό μέρος για ένα ανδριώτικο ρομάντζο, τότε σίγουρα θα σου μιλούσε για έναν τόπο που θυμίζει το Επισκοπείο. Το πέτρινο γιοφύρι του «πράσινου» χωριού, που μετά τα γυρίσματα της ταινίας «Μικρά Αγγλία» μετονομάστηκε Γιοφύρι της Αγάπης, είναι φόρος τιμής στα κρυφά ραντεβού των ερωτευμένων πρωταγωνιστών.

ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ

ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ

Σοφιστικέ, μορφωμένη, αριστοκρατική. Αυτά είναι τα τρία επίθετα που περιγράφουν με απόλυτη σαφήνεια την πρωτεύουσα της Άνδρου, η οποία είναι χτισμένη πάνω στη στενή χερσόνησο που βρίσκεται ανάμεσα στους όρμους Παραπόρτι και Νημπορειό, καταλήγοντας στη νησίδα του Μεσαιωνικού Κάστρου (Κάτω Κάστρο).

ΓΑΥΡΙΟ

ΓΑΥΡΙΟ

Είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις φτάνοντας στην Άνδρο και η τελευταία που παίρνεις μαζί σου κατά την αναχώρησή σου… Είναι η αρχή και το τέλος μιας περιήγησης σε όρμους με βαθυγάλαζα νερά (βλ. Ζόρκος, Μικρά και Μεγάλα Πέζα, κ.ά.), σε ξεχασμένους από το χρόνο περιστεριώνες, σε «σπαρμένα» αρχαία μνημεία, παραδοσιακά χωριά (βλ. Άνω και Κάτω Φελλός, Σιδόντας, κ.ά.), απρόσμενα καταπράσινες κοιλάδες και καταρράκτες (όπως αυτός της Παλαιόπολης)… Είναι το εφαλτήριό σου για να γνωρίσεις τη γενέτειρα σπουδαίων καπεταναίων και εφοπλιστών. Είναι το κύριο λιμάνι της Άνδρου και βρίσκεται στα βορειοδυτικά, στον μεγάλο, προστατευμένο από τους ανέμους, φυσικό κόλπο του Γαυρίου. Από αυτό το ασφαλές αγκυροβόλι, οι ταξιδιώτες διακινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο εμπορικός χάρτης της περιοχής είναι πλούσιος, με μεζεδοπωλεία, ενδιαφέροντα μπαράκια, εμπορικά καταστήματα και τουριστικά πρακτορεία να απλώνονται στη «ζωηρή» προκυμαία.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΝΗΤΕΣ

ΠΗΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΝΗΤΕΣ

Πνιγμένο από τη βλάστηση, βαμμένο πράσινο από πανύψηλα αιωνόβια δέντρα, το χωριό Μένητες κοντά στη Χώρα της Άνδρου γίνεται προορισμός κάθε φυσιολάτρη. Στην κεντρική πλατεία του οικισμού, θα δεις να τρέχει μέσα από έξι λεοντοκεφαλές άφθονο, κρυστάλλινο νερό που παραμέσα σχηματίζει έναν μικρό καταρράκτη!

ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ

ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ

Δεσπόζει στην τεράστια πλατεία της Ρίβας, αποτίνοντας φόρο τιμής στους Έλληνες ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα. Το πελώριο γλυπτό από χαλκό, σήμα κατατεθέν της Άνδρου, φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Τόμπρο και αποτελεί δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή.

ΦΑΡΟΣ ΤΟΥΡΛΙΤΗΣ

ΦΑΡΟΣ ΤΟΥΡΛΙΤΗΣ

Αξιοθέατο καρτποσταλικής ομορφιάς και σήμα κατατεθέν για την Άνδρο. Πολύ κοντά στο Κάτω Κάστρο της Χώρας, στον όρμο του Νειμποριού σε βράχο ύψους 7μ. μέσα στη θάλασσα, υψώνεται ο φάρος Τουρλίτης. Λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1897, ενώ το 1943 υπέστη σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό της Άνδρου από τους Γερμανούς. Ο σημερινός φάρος, μοναδικός για τη θέση του σε όλη την Ελλάδα, είναι δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή και πιστό αντίγραφο του παλιού

ΚΟΡΘΙ

ΚΟΡΘΙ

Θαρρείς πως ένας άλλος κόσμος βρίσκεται στο νότο της Άνδρου… «πλασμένος» με φαράγγια, μεσαιωνικές πολιτείες, πυργόσπιτα κι έναν πελώριο μονόλιθο να ατενίζει το πέλαγος στην ξακουστή παραλία της Γριάς το Πήδημα. Είναι άγρια η ομορφιά γύρω από το Κόρθι. Εντός του παραδοσιακού οικισμού όμως, η εικόνα αποκτά σύγχρονο νησιωτικό χαρακτήρα, με café, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαράκια και εμπορικά καταστήματα να παρατάσσονται εκατέρωθεν του κεντρικού λιθόστρωτου δρόμου.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΑΤΣΙΟΥ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΑΤΣΙΟΥ

Από τις διασημότερες παραλίες της Άνδρου. Εκτεταμένη, αμμοσκέπαστη, πλήρως οργανωμένη και βραβευμένη για τη θάλασσα της με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ χτυπά η καρδιά του νησιού, καθώς λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες, εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, bars και κέντρα διασκέδασης. Αν λατρεύετε τα θαλάσσια sports, όπως το surfing και το θαλάσσιο σκι μην το σκέφτεστε πολύ... Επισκεφθείτε την!

ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ

ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ

Ή Ψιλή Άμμος. Αυτή είναι η πιο διάσημη και πολυσύχναστη οργανωμένη παραλία του νησιού, ακριβώς μετά τον Άγιο Πέτρο. Πήρε το όνομά της από την ζαχαρένια άμμο που «βυθίζεται» στα διάφανα γαλανά νερά, για τα οποία έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία. Η νεολαία είναι το αγαπημένο της target group και εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στα θαλάσσια sports.

ΦΕΛΛΟΣ

ΦΕΛΛΟΣ

Σε απόσταση 4,5 χλμ. βόρεια του Γαυρίου θα συναντήσετε μια μεγάλη σε έκταση παραλία που συνδυάζει αρμονικά την ξανθή άμμο με το ψιλό βοτσαλάκι. Αν και δεν είναι οργανωμένη, κατά μήκος της θα βρείτε ταβέρνες για να γευματίσετε και αρμυρίκια για να προφυλαχτείτε από τον ήλιο.

ΑΝΕΡΟΥΣΣΑ

ΑΝΕΡΟΥΣΣΑ

Απλώνεται στα δυτικά της Άνδρου μετά το Μπατσί. Μικροσκοπική αμμουδιά, με ξαπλώστρες, beach bar και μια θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι

ΝΕΙΜΠΟΡΙΟ

ΝΕΙΜΠΟΡΙΟ

Μια καλή λύση αν η βάση σου είναι η Χώρα και δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μεταφορικό μέσο, αφού μπορείς άνετα να φτάσεις εδώ με τα πόδια. Στο γραφικό λιμανάκι με την όμορφη αμμουδιά, υπάρχουν cafe, ταβέρνες και ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου.

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Μεγάλη, οργανωμένη παραλία με ρηχά νερά, δίπλα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Μπατσί στο Γαύριο. Έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία για τα πεντακάθαρα νερά της. Σε πλαγιά πάνω από την ακτή βρίσκεται και ο πύργος του Αγίου Πέτρου της Ελληνιστικής περιόδου

ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

Απόλυτα εντυπωσιακή, μένει αξέχαστη όχι μόνο για το όνομά της, αλλά κυρίως για τον επιβλητικό βράχο μέσα στη θάλασσα. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Όρμου Κορθίου και προσεγγίζεται με περπάτημα 5-6 λεπτών σε κατηφορικό μονοπάτι. Υπέροχη μικρή αμμουδιά και κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. Όσο για το όνομά της, σύμφωνα με την παράδοση οι Τούρκοι για να κατακτήσουν το απόρθητο Πάνω Κάστρου του χωριού Κοχύλου έβαλαν μια γριά με την κόρη της να ζητήσουν καταφύγιο στο κάστρο. Οι κάτοικοι τις δέχτηκαν, η γριά άνοιξε κρυφά τις πύλες και το κάστρο έπεσε. Από την ντροπή της, η ηλικιωμένη πήδηξε στον γκρεμό και πέτρωσε… Έτσι προέκυψε της Γριάς το Πήδημα.

ΖΟΡΓKΟΣ

ΖΟΡΓKΟΣ

Από τις πιο όμορφες παραλίες της Άνδρου, με λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Ενδείκνυται για όσους λατρεύουν το ψάρεμα. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες

ΣΥΝΕΤI

ΣΥΝΕΤI

Σκιερή παραλία (το απόγευμα) χάρη στον ορεινό όγκο της περιοχής, με βότσαλο και θαλάσσιες σπηλιές. Θα φτάσεις εδώ, οδηγώντας από τη Χώρα προς Κόρθι και το χωριό Συνετί.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΓΙΑΛΙΑ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΓΙΑΛΙΑ

Στη μεν πρώτη πηγαίνουν όσοι θέλουν βότσαλο, ενώ στη δεύτερη, τα Πίσω Γιάλια όσοι θέλουν να χώνουν τα πόδια τους στην αμμουδιά. Βρίσκεται στην περιοχή Στενιές, μετά τη Χώρα

Εμπειρίες

andros-island-cyclades-greece-beachchora-town-andros-island-cyclades-greeceturquoise-beautiful-beach-greece-andros-tis-grias-to-pidima
andros-island-moon-sailboat-silhouette-cyclades-greecechalkolimnionas-beach-andros-island-cyclades-greece
achla-beach-andros-island-cyclades-greecebeautiful-lighthouse-tourlitis-chora-andros-island-cyclades-greecetown-andros-island-cyclades-greece