GO UP
DESTINATION-SYROS

ΣΥΡΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΑΠΛΗ
  • ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
--
--
--
--
1
0
  /  Προορισμοί   /  ΣΥΡΟΣ

Αύρα αρχοντιάς!

Φυσάει πάνω από το υπαίθριο μουσείο της Ερμούπολης και τα Βαπόρια. Τρυπώνει στα μεσαιωνικά σοκάκια της Άνω Σύρας και φτάνει ως την Ντελαγκράτσια. Στη Σύρο με το ένδοξο ιστορικό παρελθόν, δεν θα μπορούσε παρά να πνέει μόνιμα αέρας αριστοκρατίας.

Η Σύρος βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων και απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 ναυτικά μίλια από τη Ραφήνα. Η αρχόντισσα του Αιγαίου, όπως αποκαλείται, γειτνιάζει με πολλά κυκλαδονήσια, όπως με την Άνδρο στα βόρεια, την Τήνο στα βορειοανατολικά, την Τζια στα βορειοδυτικά, την Κύθνο στα δυτικά, τη Σέριφο στα νοτιοδυτικά και τη Μύκονο στα ανατολικά. Νότια της Σύρου τοποθετούνται γεωγραφικά η Πάρος, η Αντίπαρος, η Νάξος και η Σίφνος. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι ταυτόχρονα πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τηλ. Κωδικός: 22810
Έκταση: 84,069 τ.χλμ.
Μήκος ακτογραμμής: 87 χλμ

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ:

Η πρωτεύουσα της Σύρου, ένα πραγματικό στολίδι για ολόκληρο το νησί και διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων, αποπνέει μια αύρα ρομαντισμού και φινέτσας με τα νεοκλασσικά κτήρια, τα γραφικά καφενεδάκια, το «ζωηρό» λιμάνι, τις εκκλησίες και τα κουκλίστικα σοκάκια της. Κατά την περιήγησή σου στο «υπαίθριο μουσείο» της Ερμούπολης, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το Δημαρχείο της Σύρου, το θέατρο Απόλλων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Βιομηχανικό Μουσείο. Σεργιανίζοντας στην αριστοκρατική πόλη αναγνωρίζεις την αίγλη του παρελθόντος στα επιβλητικά παλιά αρχοντικά που δεσπόζουν στη φημισμένη κομψή συνοικία Βαπόρια, κάνοντας ένα σύντομο μα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο!

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΑΟΥΛΗ:

Το σημείο συνάντησης των κατοίκων στην καρδιά της νησιωτικής πρωτεύουσας σφύζει από ζωή. Η πρώην πλατεία Όθωνος και Λεωτσάκου δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα (1860-1870) και μαζί με τη Σπιανάδα της Κέρκυρας είναι μία εκ των δύο μεγαλύτερων μαρμαρόστρωτων πλατειών στην Ελλάδα. Ο ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη – εξ ου και το νέο της όνομα -, το Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο, η πλούσια Δημοτική Βιβλιοθήκη με τα 35.000 βιβλία, το κτήριο του Ιστορικού αρχείου, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελεύθερης Ελλάδας που «έβγαλε» μαθητές όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και ο Ανδρέας Συγγρός, συνθέτουν το αρχιτεκτονικό και συνάμα πολιτισμικό καμβά της πλατείας Μιαούλη.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ:

Το έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχιακά μέγαρα στην Ελλάδα. Το εντυπωσιακό κτήριο που δεν απέχει πολύ από το ανάκτορο ως προς την έμφαση, κοσμεί την πλατεία Μιαούλη από το 1898 (τα θεμέλια είχαν μπει από το 1876).

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ:

Το λαμπερό διώροφο κτήριο στην πλατεία Ι. Βαρδάκα της Ερμούπολης ανεγέρθηκε το 1864 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo και αποτελεί κορυφαίο δείγμα της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου. Η διαμόρφωση του εσωτερικού με την πλατεία, τον χώρο της ορχήστρας, τις σειρές ξύλινων θεωρείων, το υπερώο και το κομψοτέχνημα της ζωγραφισμένης οροφής φέρνει στο νου τη Σκάλα του Μιλάνου και γενικότερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα. Στη σκηνή του Απόλλωνα έχουν παρουσιαστεί σπουδαίες όπερες και οπερέτες, ενώ σήμερα φιλοξενούνται παραστάσεις των τοπικών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων και οι ετήσιες εκδηλώσεις «Ερμουπόλεια»

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

Σε απόσταση αναπνοής από τα νεοκλασικά του 19ου αιώνα, τα φουγάρα, τους γερανούς και τα ρυμουλκά του Νεωρίου, βρίσκονται τα τέσσερα κτήρια του Βιομηχανικού Μουσείου, το οποίο προάγει τον ιστορικό πλούτο της εμπορικής, ναυτικής και βιομηχανικής ζωής της Σύρου. Η συλλογή του αναδεικνύει τη βιομηχανική κληρονομιά του νησιού μέσα από είκοσι συντηρημένες μηχανές, εργαλεία και είδη εξοπλισμού βυρσοδεψίας, ναυπηγικής, μηχανουργίας, υαλουργίας και λουκουμοποιίας. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης, να δει σε εικόνες το λιμάνι κατά την εποχή του ατμού ή να παρακολουθήσει βιομηχανικές εργασίες μέσα από τις οθόνες της έκθεσης, καθώς και να δει ευρήματα από το ναυάγιο του ατμόπλοιου «Πατρίς». Η έκθεση λειτουργεί στο Χρωματουργείο Κατσιμαντή, στο Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη.

ΒΑΠΟΡΙΑ:

Αναμφισβήτητα είναι η ωραιότερη συνοικία της Ερμούπολης, ένας οικιστικός ιστός με επιβλητικά αστικά αρχοντόσπιτα του 19ου αιώνα στα ανατολικά της πρωτεύουσας. Τα Βαπόρια δημιουργήθηκαν όταν οι εύποροι πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κάσο και την Κρήτη αποφάσισαν να χτίσουν σε αυτό το κομμάτι της πόλης τα καπετανόσπιτα τους. Τα εντυπωσιακά κτίσματα που οικοδομήθηκαν πάνω στους απόκρημνους, θαλασσοδαρμένους βράχους, ξεχωρίζουν για τον περίτεχνο διάκοσμο, τις πελώριες κυλόγλυπτες πόρτες, τα μαρμάρινα μπαλκόνια και τα «βαριά» έπιπλα στο εσωτερικό τους.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ

Ένας από τους τρεις αρχαιότερους ναούς της Σύρου, για τα αρχιτεκτονικά σχέδια του οποίου ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο βασιλιάς Όθωνας. Ο μεγαλοπρεπής ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στα Βαπόρια, πολιούχου της Ερμούπολης, βρίσκεται σε υπερυψωμένη αυλή με μαρμάρινο στηθαίο και κιγκλίδωμα. Έχει σχήμα σταυρού, ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο, ενώ κύριο οικοδομικό υλικό της κατασκευής του είναι το μάρμαρο. Κατασκευάστηκε από τον Τήνιο γλύπτη Γεώργιο Βιτάλη μεταξύ 1883 και 1899, ο οποίος φιλοτέχνησε και το μνημείο του «άταφου Αγωνιστή», που βρίσκεται μπροστά στον μικρό κήπο της εκκλησίας.

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ:

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου απέχει μόλις 3,5 χλμ. Από το λιμάνι της Ερμούπολης και αγναντεύει πανοραμικά το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού. Περνώντας τις πύλες του παλιού κάστρου, τη λεγόμενη Καμάρα, χάνεσαι σε αλλοτινές εποχές, αναγνωρίζεις τα σημάδια της ενετοκρατίας και περιπλανιέσαι στα σοκάκια, όπου αντηχούν μελωδίες του Βαμβακάρη και ευωδιάζουν συριανές σπεσιαλιτέ από τις ταβέρνες του οικισμού. Τρύπωσε στο πρώτο κουτούκι που θα σου κάνει κλικ και κάνε ένα γευστικό διάλειμμα, δοκιμάζοντας παραδοσιακά πιάτα της συριανής κουζίνας, όπως καπαροσαλάτα, μαϊντανοσαλάτα, αθερινόπιτα και πεντανόστιμο break και περιπλανώμενος στα δαιδαλώδη στενά καλντερίμια, θα φτάσεις στο πιο ψηλό σημείο της Άνω Σύρου, στον λόφο όπου ορθώνεται επιβλητικός από την εποχή του Μεσαίωνα ο Σαν Τζώρτζης. Πρόκειται για τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό της Σύρου που αρχικά χτίστηκε γύρω στο 1200 και αποτελεί τον μεγαλύτερο και μεγαλοπρεπέστερο καθολικό ναό στο νησί. Δίπλα του βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, με πολύτιμα χειρόγραφα και κειμήλια από τον 16ο αιώνα. Πιο χαμηλά, θα δεις τη Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του 1635 και τη Μονή Ιησουιτών με την εκκλησία της Παναγίας Καρμήλου (1740). Στον αντίποδα, οι μοναδικές δύο ορθόδοξες εκκλησίες της Άνω Σύρου, η Αγία Τριάδα και ο Άγιος Νικόλαος των Φτωχών, ο πιο παλιός ναός της Σύρου.

ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ:

Ως γενέτειρα του Μάρκου Βαμβακάρη, η Σύρος δεν θα μπορούσε παρά να αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη και δημιουργό της «Φραγκοσυριανής» με την ίδρυση ενός μουσείου, αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του. Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη φιλοξενείται σε μια αναπαλαιωμένη διώροφη κατοικία της Άνω Σύρου από το 1995, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους του «πατριάρχη» του Ρεμπέτικου να θαυμάσουν φωτογραφίες και προσωπικά του αντικείμενα, χειρόγραφα, στίχους, ρούχα και παπούτσια του (ο Μάρκος Βαμβακάρης είχε περί τα 50 ζευγάρια!), την ταυτότητα του, το ρολοι και τη βέρα του, εργαλεία, καθώς επίσης πολύ προσωπικά αντικείμενα που παραχώρησε η οικογένεια του μεγάλου ρεμπέτη. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και η ομώνυμη πλατεία, όπου δεσπόζει η προτομή του μουσικοσυνθέτη. Αγίου Σεβαστιανού 3, Άνω Σύρος.

ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ:

Πίσω από τον λόφο του Σαν Τζώρτζη, ο δρόμος συνεχίζει προς τα ορεινά της Σύρου. Ακολουθώντας πορεία προς την Απάνω Μεριά και οδηγώντας με φόντο ένα τραχύ ορεινό τοπίο με πεζούλες, ξερολιθιές, απόκρημνους βράχους και συντροφιά μυρωδιές από θυμάρι, φτάνεις στο χωριό του Άη Μιχάλη ή Σαν Μιχάλη (5 χλμ. Από την Άνω Σύρο), από το οποίο πήρε το όνομά του το τυρί ΠΟΠ Σαν Μιχάλη με τη μοναδική πικάντικη γεύση. Περπατάς στα δρομάκια ανάμεσα στα ξεχασμένα από το χρόνο σπίτια και φτάνεις ως την άκρη του οικισμού, για να δεις την απεραντοσύνη του Αιγαίου κι ένα πορφυρό ηλιοβασίλεμα, ισάξιο της Σαντορίνης.

ΓΑΛΗΣΣΑΣ:

Ο πρώτος οικισμός που αναπτύχθηκε τουριστικά στη Σύρο απέχει 7 χλμ. Από την Ερμούπολη. Το παραθαλάσσιο χωριό στο δυτικό τμήμα του νησιού «υπερηφανεύεται» για την οργανωμένη πλαζ με τα ρηχά νερά, τις δυνατότητες σε θαλάσσια σπορ, τις παρακείμενες ψαροταβέρνες και για τον λόφο της Αγίας Πακούς με το γραφικό ξωκλήσι, όπου έχουν βρεθεί τα ίχνη αρχαίας ακρόπολης. Ανάμεσα στις βραχώδεις ακτές του Χαράσσωνα βρίσκεται και το θρυλικό ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου, λαξεμένο σε σπηλιά, όπου φτάνει κανείς με καϊκι από το λιμάνάκι του Γαλησσά.

ΚΙΝΙ:

Γραφικό ψαροχώρι σε απόσταση περίπου 7 χλμ. Από την Ερμούπολη. Η παραλία Κίνι έχει «φανατικούς» λουόμενους που φτάνουν στην οργανωμένη πλαζ για κολύμπι σε πεντακάθαρα νερά, χαλάρωση κάτω από τα αρμυρίκια και για τη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Σήμα κατατεθέν της περιοχής το μπρούτζινο άγαλμα της Γοργόνας Παναγιάς – μνημίο αφιερωμένο σε όσους χάθηκαν στη θάλασσα – στο μέσον της παραλίας, αλλά και το μουσείο αλιευτικών σκαφών, υδρόβιων οργανισμών και οστράκων. Από το Κίνι αναχωρεί καθημερινά σκάφος για τις βόρειες παραλίες Μαρμάρι, Μέγας Λάκκος, Λία, Βαρβαρούσα, Αετός, Γράμματα και Αυλάκι.

ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ:

Η ακτή του ομώνυμου οικισμού είναι η πιο κοντινή στην Ερμούπολη (5 χλμ.). Άμμος, ψιλό βότσαλο και ρηχή θάλασσα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της, που την καθιστούν ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Οι fans της οργάνωσης εδώ θα βρουν ομπρέλες, cafes και ταβέρνες.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ:

Γραφική, αμμώδης, οργανωμένη παραλία στον ομώνυμο οικισμό, 11 χλμ. Νοτιοδυτικά της Ερμούπολης, με επιλογές σε θαλάσσια sports, ταβέρνες και bar.

ΑΓΚΑΘΩΠΕΣ:

Έχει και το όνομα και τη χάρη της ομορφότερης παραλίας της Σύρου. Δικαιολογημένα, θα σκεφτεί κανείς αντικρίζοντας τα καταγάλανα αβαθή νερά, την κοσμοπολίτικη οργανωμένη αμμουδιά, τα σκιερά αρμυρίκια και τις βραχονησίδες Στρογγυλό και Σχοιννήσι αντίκρυ της. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ κατά μήκος της υπάρχουν beach bars και ταβέρνες. Βρίσκεται 14 χλμ. Νοτιοδυτικά της Ερμούπολης.

ΑΣΤΕΡΙΑ:

Κατηφορίζεις στα μεγάλα σκαλοπάτια κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και φτάνεις στο βοτσαλωτό ακρογιάλι της Ερμούπολης. Μια πολύ καλή πρόταση για μπάνιο στη συριανή πρωτεύουσα, με φόντο τα νεοκλασικά κτήρια στη συνοικία Βαπόρια.

ΒΑΡΗ:

Ο βοριάς δεν «πιάνει» το ασφαλές αγκυροβόλι, που απέχει 7 χλμ. Από την Ερμούπολη. Στην προφυλαγμένη από τους αέρηδες τουριστική Βάρη, με τη ζαχαρένια αμμουδιά, τα cafes και τις ταβέρνες, βρίσκουν «καταφύγιο» κότερα και σκάφη.

ΚΟΚΚΙΝΑ:

Ή Σουσούνι. Ιδιαίτερη και απομονωμένη παραλία με πεντακάθαρα νερά, άμμο, βότσαλο, αρμυρίκια και απουσία οργάνωσης. Πήρε το όνομά της από τους κόκκινους βράχους που περικυκλώνουν την ακτή και δημιουργούν ένα ειδυλλιακό και ταυτόχρονα εξωτικό σκηνικό. Απέχει περίπου 1,5 χλμ. από την παραλία του Φοίνικα. Πριν ξεκινήσεις για τα Κόκκινα, βεβαιώσου πως έχεις εφοδιαστεί με νερό και τις απαραίτητες προμήθειες.