Close

Αναζήτηση Δρομολογίου

Πληροφορίες για το ταξίδι σας

Η Τήνος η οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Golden Star Ferries ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Γεωγραφικά εντοπίζεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Πρωτεύουσα της Τήνου είναι η Χώρα. Το νησί φημίζεται για την πανέμορφη ενδοχώρα του και τα 45 χωριά του. Οι ντόπιοι το έχουν χωρίσει γεωγραφικά στα Έξω Μέρη (δυτικό τμήμα), στα Μέσα ή Πάνω Μέρη (νότιο τμήμα) και τα Κάτω Μέρη (βορειοανατολικό και κεντρικό τμήμα). Επωφεληθείτε τα καθημερινά δρομολόγια της Golden Star Ferries για μια αυθημερόν επίσκεψη στην Τήνο.
Κάντε την κράτηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σας με την Golden Star Ferries με αναχώρηση από Ραφήνα και άφιξη την Τήνο σε 3 ώρες και 45 λεπτά με το SuperFerry και σε μόλις 1 ώρα και 55 λεπτά με το SuperExpress.
Επίσης για τους «αιώνιους οπαδούς» της Μυκόνου υπάρχει η λύση: Το δρομολόγιο Τήνος – Μύκονος της Golden Star Ferries σε μόλις 35 λεπτά!

ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ Δίπλα στο λιμάνι, αφού φτάσετε στο νησί με την Golden Star Ferries, θα δείτε τα αστικά χαρακτηριστικά τα οποία δίνουν την εντύπωση στον ταξιδιώτη πως δεν βρίσκεται σε Κυκλαδονήσι, αλλά σε ένα σύγχρονο παραθαλάσσιο θέρετρο. Αυτή είναι η αίσθηση που αφήνει την πρώτη φορά η «όψη» της ιδρυμένης τον 6ο π.Χ. αιώνα Χώρα της Τήνου. Πίσω όμως από τη βιτρίνα της κρύβεται μια ολόκληρη νησιωτική πόλη που άρχισε να αναπτύσσεται το 1823, όταν ανευρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού και πήρε τη σημερινή της μορφή το 1880, όταν τελείωσαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας. Αν θέλετε να γνωρίσετε το πραγματικό πρόσωπο της Χώρας, πρέπει να περιηγηθείτε στα σοκάκια της Μαλαματένιας και στην παλιά γειτονιά της Παλλάδας, να κατευθυνθείτε προς τα μπαράκια του λιμανιού για ένα χαλαρό ποτό και να ανηφορίσετε στη μαρμαρόστρωτη λεωφόρο Μεγαλόχαρης με τελικό προορισμό τον μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας της Τήνου.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Ο Ιερός Ναός της Μεγαλόχαρης που ολοκληρώθηκε το 1880 αποτελεί πόλο έλξης πιστών από όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε στο σημείο, όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, η οποία εμφανίστηκε τρεις φορές στον ύπνο της μοναχής Αγίας Πελαγίας, ζητώντας της να οργανώσει ανασκαφή για να ανακαινίσουν το ναό της που ήταν θαμμένος στο χωράφι του Αντωνίου Δοξαρά στη Χώρα. Το εικόνισμα ήρθε στο φως στις 30/1/1823, όταν η αξίνα του εργάτη Δημήτρη Βλάσση από τον Φαλατάδο χτύπησε πάνω του και το έκοψε στα δυο, αφήνοντας άθικτες τις μορφές του Αγγέλου και της Παναγίας.

ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ

ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ

Δυο μικρές κοινότητες που βρίσκονταν σε μια κατάφυτη πλαγιά του Κεχροβουνίου(450μ. υψόμετρο) και χωρίζονταν από ένα ποταμάκι, έγιναν ένα, λόγω της οικιστικής επέκτασης. Αποτέλεσμα της ένωσης, τα Δυο Χωριά∙ ένα από τα ωραιότερα «μπαλκόνια» της Τήνου, το οποίο προσφέρει μια σειρά από απίστευτες πανοραμικές εικόνες στο Αιγαίο, τη Χώρα, ακόμα και τη Νάξο. Εκτός όμως από την υπέροχη θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα, το μερος φημίζεται για τα στενοσόκακα του, τις μεσαιωνικές καμάρες, τα ξυνάρια (φυσικές πηγές) και την πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Ζήστε την εμπειρία στα Δυο Χωριά με όλες τις αισθήσεις σας και θα πιστέψετε πως ταξιδέψατε με χρονοκάψουλα στο παρελθόν.

ΤΖΑΔΟΣ

ΤΖΑΔΟΣ

Σκαρφαλωμένο στο Κεχροβούνι, το παραδοσιακό χωριουδάκι χαρίζει σε κατοίκους κι επισκέπτες το προνόμιο να αγναντεύουν πανοραμικά το Αιγαίο και τη Χώρα. Θα το συναντήσετε στο δρόμο για τον οικισμό της Μέσης.

ΚΑΡΔΙΑΝΗ

ΚΑΡΔΙΑΝΗ

Το πρώτο χωριό στην Έξω Μεριά, στα νοτιοδυτικά της Τήνου, βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Πατέλες σε υψόμετρο 240μ. και έχει «βλέμμα» στραμμένο στη Σύρο. Περικυκλωμένο από έντονη βλάστηση και άφθονες πηγές, υπερηφανεύεται για τις στοές, τον καθολικό ναό Γενέθλια της Θεοτόκου-Κιουρά και πιο ψηλά την ορθόδοξη Αγία Τριάδα με τη μοναδική στις Κυκλάδες εξάτοξη καμάρα.

ΒΩΛΑΞ

ΒΩΛΑΞ

Τόπος που θυμίζει απόκοσμο, σεληνιακό τοπίο. Θαρρεί κανείς πως στο οροπέδιο με τους πελώριους στρογγυλούς ογκόλιθους από γρανίτη, όντως έγινε η Τιτανομαχία. Οι γιγαντιαίοι βώλοι στην απέραντη έκταση που περιβάλλει το χωριό Βωλάξ των Κάτω Μερών συνιστούν μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο παγκοσμίως και αποδίδονται στην πτώση μετεωριτών. Οι απόψεις επί του θέματος διίστανται με τους μεν να θεωρούν ότι πρόκειται για τον πυθμένα θάλασσας και τους δε να πιστεύουν ότι οι βράχοι προέκυψαν από ηφαιστειακή έκρηξη πριν από εκατομμύρια χρόνια.

ΥΣΤΕΡΝΙΑ

ΥΣΤΕΡΝΙΑ

Η γενέτειρα των μαρμαρογλυπτών βρίσκεται πάνω από τον όρμο των Υστερνίων, σε 300-340μ. υψόμετρο στην πλαγιά των Μεροβιγλίων. Εδώ μεγαλούργησαν κορυφαίοι γλύπτες, όπως οι αδελφοί Φυτάλαι και Μαλακατέ, ο Γεώργιος Βιτάλης, ο Λάζαρος Λαμέρας, ο Αντώνης και ο Λευτέρης Σώχος. Για να θαυμάσετε τα έργα τους, επισκεφθείτε το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών, που λειτουργεί στο παλιό σχολείο.

ΠΥΡΓΟΣ

ΠΥΡΓΟΣ

Μεταξύ του 18ου και του 19ου αιώνα, η πατρίδα του Γιαννούλη Χαλεπά, του Νικηφόρου Λύτρα και του Γιάννη Γαΐτη, η περικυκλωμένη από τις βουνοκορφές Πατέλα, Μεροβίγλια, Προφήτης Ηλίας και Κακή Σκάλα μαρμαρόχτιστη «γειτονιά» έζησε εποχές μεγάλης δόξας από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μαρμάρου της περιοχής. Ναι, εδώ, σε αυτό το υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, όλα είναι φτιαγμένα από το λευκό πέτρωμα… οικόσημα, πορτοσιές, υπέρθυρα, κατώφλια, επιγραφές, προτομές, βρύσες, σοκάκια και τραπέζια. Θα τα δείτε όλα ακολουθώντας την οδό Γιαννούλη Χαλεπά που περνά από το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών και το σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, μέχρι να φτάσετε στην κεντρική, μαρμαρόστρωτη πλατεία Ηρώων 1821 με τον αιωνόβιο γερο-πλάτανο που προσφέρει χωρίς διακρίσεις τον ίσκιο του τόσο σε ντόπιους όσο και σε επισκέπτες, στις κρήνες και τα καφενεδάκια.

ΤΡΙΑΝΤΑΡΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΡΟΣ

Αμφιθεατρικά χτισμένος σε λόφο που αγναντεύει τον Άγιο Φωκά, δικαίως αποκαλείται «μπαλκόνι της Τήνου». Από κάθε σημείο του η θέα είναι μαγική είτε πρόκειται για τη θάλασσα είτε για την κοιλάδα με τους περιστεριώνες που απλώνεται από κάτω του. Θα περάσεις κάτω από αμέτρητες καμάρες και θα δεις την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, αλλά και το παραδοσιακό λιοτρίβι στις Λεύκες.

ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Τήνου, με κύρια χαρακτηριστικά της τα διαυγή νερά, τα σκιερά θαλασσόδεντρα, την εκτεταμένη απάνεμη αμμουδιά και τη θέα στη Σύρο. Απέχει 11χλμ. από τη Χώρα και πήρε το όνομά της από τη μικρή εκκλησία που βρίσκεται στην αριστερή άκρη του όρμου

ΜΑΛΛΙ

ΜΑΛΛΙ

Βορινός ορμίσκος στην Έξω Μεριά, 25χλμ. από τη Χώρα. Μετά τα λατομεία στο Μαρλά, ο χωματόδρομος βγάζει στο Μαλλί με τα πράσινα νερά, τον μαρμαρένιο βυθό και την Άνδρο ακριβώς απέναντι.

ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ

Το όνομά της την χαρακτηρίζει απόλυτα! Όταν την συναντήσετε σε απόσταση 10χλμ. από τη Χώρα, θα αντικρίσετε τις χρυσαφένιες αμμοθίνες της, βράχια «φαγωμένα» από την αρμύρα και πάρα πολύ κόσμο! Βλέπετε, είναι η πιο δημοφιλής στο νησί.

ΚΙΟΝΙΑ

ΚΙΟΝΙΑ

Κοσμοπολίτικο feeling και άριστη οργάνωση για μια πλαζ που απλώνεται μπροστά από τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο των Κιονίων, σε απόσταση 3 χλμ. από τη Χώρα. Συνδυάζει άμμο και βότσαλο, ενώ «βλέπει» Σύρο.

ΚΑΒΑΛΟΥΡΚΟ

ΚΑΒΑΛΟΥΡΚΟ

Απόμερη, μετά την Αγία Θάλασσα στα Έξω Μέρη. Έχει αρμυρίκια, εντυπωσιακούς βράχους και θέα στη νησίδα Πλανήτης. Για να την προσεγγίσετε θα περπατήσετε στο δρομάκι που περνά μπροστά από το ξωκλήσι του Άγιου Νικόλα.

ΟΡΜΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

ΟΡΜΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

Κάτω από το χωριό Καρδιανή, μόλις 7χλμ. από τη Χώρα. Πρόκειται για ήσυχο λιμανάκι με γαλανά νερά και ψιλά βότσαλα, που το προτιμούν κυρίως οικογένειες. Εδώ θα βρείτε και ψαροταβέρνες, όπου θα γευτείτε θαλασσινά και φρέσκο ψάρι.

ΡΟΧΑΡΗ

ΡΟΧΑΡΗ

Οι fans της οργάνωσης θα τη λατρέψουν. Το κοσμικό «στέκι», με τα αρμυρίκια στην αμμουδιά και τη «ματιά» στο Βόρειο Αιγαίο, βρίσκεται στο λιμανάκι του οικισμού Πλατιά, κοντά στον Πάνορμο.

ΑΠΟΘΗΚΕΣ

ΑΠΟΘΗΚΕΣ

Η αγαπημένη παραλία των αέρηδων στην Κάτω Μεριά είναι ιδανική για όσους θέλουν ησυχία, αλλά και οργάνωση με ομπρέλες και ξαπλώστρες

ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ

Η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία του νησιού, εκτείνεται σε μήκος 3χλμ. Ενδείκνυται για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο (προσεγγίζεται εύκολα από τη Χώρα με τα πόδια) και για όσους «απαιτούν» ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars. Κατά μήκος της απλώνονται καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες. Έχει θέα στη Δήλο, άμμο, βότσαλο και αρμυρίκια.

ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ

Από τα πιο ωραία ακρογιάλια της Τήνου, μόλις 5χλμ. ανατολικά της Χώρας. «Βλέπει» Μύκονο και έχει βραβευτεί αρκετές φορές για τα πεντακάθαρα νερά της, που προσφέρονται για παιδιά.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΡΤΟ

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΡΤΟ

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Τήνου, αποτελώντας ιδανική πρόταση για οικογένειες με παιδιά, καθώς είναι προστατευμένη από τους ανέμους, έχει πεντακάθαρα ρηχά νερά ό,τι πρέπει για μικρούς κολυμβητές και χρυσαφένια αμμουδιά. Ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bars και ταβέρνες εντάσσονται στο «δυναμικό» παροχών της ακτής. Ο Άγιος Ιωάννης Πόρτο απέχει περίπου 6χλμ. από τη Χώρα.

Εμπειρίες

fishing-nets-harbor-panormos-village-tinos-island-cyclades-greece
old-catholic-church-tinos-island-cyclades-greece
beautiful-colourful-traditional-fishing-boat-near-village-panormos-tinos-island-cyclades-greecetarambados-village-traditional-dovecotes-tinos-island-cyclades-greece