GO UP
Image Alt

ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΘΑΥΜΑ… Χωρίς ΤΟΥΡΙΣΤΟΧΑΜΟ!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΑΠΛΗ
  • ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
--
--
--
--
1
0
  /  Blog   /  ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΘΑΥΜΑ… Χωρίς ΤΟΥΡΙΣΤΟΧΑΜΟ!

Mερικές φορές θες να κάνεις ένα μπάνιο με την ησυχία σου! Αν θες όμως κάτι τέτοιο στην Τήνο, δεν θα πας Δεκαπενταύγουστο! Μπορείς να πας πιο ήσυχης περιόδους μέσα στη σεζόν! Αυτό το νησί τα έχει όλα… Μια φιλόξενη χώρα κι ένα “ζωηρό” λιμάνι, μια απίστευτη ενδοχώρα με 45 χωριά… Απόκοσμα σεληνιακά τοπία, μαρμαροχώρια, μεσαιωνικούς θησαυρούς… περιστεριώνες, λαγκάδες και “μπαλκόνια” στο Αιγαίο. Η Τήνος έχει όλα τα κάλλη της γης και τ΄ ουρανού!

Η Τήνος ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και είναι το 3ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Γεωγραφικά εντοπίζεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου, απέχει 86 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και 62 ναυτικά μίλια από τη Ραφήνα. Πρωτεύουσα της Τήνου είναι η Χώρα.

ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ:

Από τις πιο σύγχρονες νησιωτικές πολιτείες, η Χώρα της Τήνου διαθέτει όλες εκείνες τις τουριστικές υποδομές, που εγγυώνται ότι θα περάσεις αξέχαστες διακοπές σε ένα σύγχρονο παραθαλάσσιο θέρετρο. Η πρωτεύουσα του νησιού, ιδρυμένη τον 6ο Π.Χ. αιώνα, άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1823, όταν ανευρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού, για να πάρει τη σημερινή της μορφή το 1880, έτος ολοκλήρωσης των εργασιών ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας. Πίσω από το πολύβουο λιμάνι, η Χώρα έχει να επιδείξει ένα αυθεντικό, «θαλασσινό» πρόσωπο, με γραφικά σοκάκια και παλιές γειτονιές, αλλά και μοντέρνα μπαράκια, όπου θα γνωρίσεις την Τήνο…  by night!

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ:

Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προσκυνήματα της χώρας βρίσκεται στην Τήνο. Ο Ιερός Ναός της Μεγαλόχαρης ιδρύθηκε σε εκείνο το σημείο, όπου βρέθηκε το θαυματουργό εικόνισμα του Ευαγγελισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία εμφανίστηκε τρεις φορές στον ύπνο της μοναχής Αγίας Πελαγίας, ζητώντας της να οργανώσει ανασκαφή για να ανακαινίσουν τον ναό της, που ήταν θαμμένος στο χωράφι του Αντωνίου Δοξαρά στη Χώρα. Η εικόνα ήρθε στο φως στις 30/1/1823, όταν η αξίνα του εργάτη Δημήτρη Βλάσση από τον Φαλατάδο χτύπησε πάνω του και το έκοψε στα 2, αφήνοντας άθικτες τις μορφές του Αγγέλου και της Παναγίας. Έκτοτε εκατομμύρια πιστών συρρέουν στο νησί, για να προσκυνήσουν στη Μεγαλόχαρη.

ΠΥΡΓΟΣ:

Μοιάζει με πελώριο open air μουσείο λαϊκής τέχνης, εξολοκλήρου φτιαγμένο από μάρμαρο! Ο Πύργος που «γέννησε» τον Γιαννούλη Χαλεπά, τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Γιάννη Γαϊτη, γνώρισε ακμή μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα λόγω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων μαρμάρου της περιοχής. Όπως μπορείς να φανταστείς, το χωριό που αγκαλιάζουν οι βουνοκορφές Πατέλα, Μεροβίγλια, Προφήτης Ηλίας και Κακή Σκάλα βρίθει από το λευκό πέτρωμα που εντοπίζεις σε οικόσημα, πορτοσιές, υπέρθυρα, κατώφλια, επιγραφές, προτομές, βρύσες, σοκάκια και τραπέζια. Ακολούθησε την οδό Γιαννούλη Χαλεπά που περνά από το σπίτι – μουσείο του καλλιτέχνη και το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών, μέχρι να φτάσεις στην κεντρική μαρμαρόστρωτη πλατεία Ηρώων 1821 για να απολαύσεις καφεδάκι κάτω από τον αιωνόβιο γέρο-πλάτανο. Κλείσε ιδανικά τη βόλτα σου στον Πύργο, με μια επίσκεψη στον Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Blog-Banner-WEB

ΠΑΜΟΡΜΟΣ:

Από γραφικό ψαρολίμανο εξελίχθηκε σε σπουδαίο παραθαλάσσιο οικισμό της Έξω Μεριάς, με φημισμένες ταβέρνες για ποιοτική ψαροφαγία, café για χαλάρωση με φόντο της νησίδας Πλανήτης στο μέσον του κόλπου και ρέμβη με θέα στα αραγμένα ψαροκάικα. Το λιμάνι του Πάνορμου απέχει 35 χλμ. Από τη Χώρα και βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές της Τήνου.

ΚΑΡΔΙΑΝΗ:

Είναι το πρώτο χωριό που σας καλωσορίζει στην Έξω Μεριά, χτισμένο στα νοτιοδυτικά του νησιού, στην πλαγιά του όρους Πατέλες και σε υψόμετρο 240μ., προσφέροντας απεριόριστη θέα στη Σύρο. Είναι περικυκλωμένο από βλάστηση και άφθονες πηγές, έχει στοές, έναν καθολικό ναό-στολίδι (τα Γενέθλια της Θεοτόκου-Κιουρά) και πιο ψηλά μια ορθόδοξη εκκλησία (Αγία Τριάδα) με τη μοναδική στις Κυκλάδες εξάτοξη καμάρα.

ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ:

Δύο χωριά στην καταπράσινη πλαγιά του Κεχροβουνίου (450μ.), χωρισμένα από ένα ποταμάκι, έγιναν ένας οικισμός, ο οποίος φημίζεται ως ένα από τα ομορφότερα «αγνάντια» της Τήνου, για να θαυμάσεις το Αιγαίο, τη Χώρα, ακόμα και τη Νάξο σε όλο τους το μεγαλείο. Στο εσωτερικό του χωριού, τα κλαντερίμια, οι καμάρες του Μεσαίωνα, οι πηγές και η παραδοσιακή πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, αποτελούν επιπρόσθετους καλούς λόγους για να αφιερώσεις μέρος των διακοπών σου στα Δύο Χωριά.

ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ:

Οι παλιές καμάρες, τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι αψίδες και οι μυστηριακές στοές γοήτευσαν τόσο τον φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη, ώστε να θεωρεί τον μεσαιωνικό Τριπόταμο στις παρυφές του Ξώμποργου δεύτερη πατρίδα του. Και δικαιολογημένα, αφού το κάλλος του αρχαίου χωριού δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να εκπλήξετε ευχάριστα τον ουρανίσκο σας, δοκιμάζοντας το φημισμένο τυρί Τήνου που παρασκευάζεται στο τυροκομείο της περιοχής.

ΥΣΤΕΡΝΙΑ:

Τηνιακό «μπαλκόνι» στην πλαγιά των Μεροβίγλίων, σε 300-400μ. υψόμετρο. Αν όχι για την απρόσκοπτη χαλαρωτική θέα στο μπλε της θάλασσας, θα μεταβείς στα Υστέρνια για ναα γνωρίσεις τη γενέτειρα κορυφαίων εκπροσώπων της γλυπτικής, όπως οι αδερφοί Φυτάλαι και Μαλακατέ, ο Γεώργιος Βιτάλης, ο Λάζαρος Λαμέρας, ο Αντώνης και ο Λευτέρης Σώχος. Έργα τους θα δεις στο Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών, που στεγάζεται στο παλιό σχολείο.

ΦΑΛΑΤΑΔΟΣ:

Η ίδρυση του ανάγεται στο 1.400 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χωριά της Τήνου, χτισμένο αμφιθεατρικά απέναντι από το Κεχροβούνι. Εκτός από την κυκλαδίτικη πλατεία της Μεγαλόχαρης και την Παλιόμαντρα (το παλιό υδραγωγείο), στο Φαλατάδο αξίζει να επισκεφθείτε το Σπίτι του Σκίτσιου, το πρώτο μουσείο γελειογραφίας στη Μεσόγειο. Οι σκιτσογράφοι Κώστας και Βασίληε Μητρόπουλος «έστησαν» εδώ, στα πάτρια εδάφη, έναν χώρο γεμάτο με χιουμοριστικά σκίτσα!

ΒΩΛΑΞ:

Το σεληνιακό τοπίο στο χωριό Βωλαξ (ή Βώλακας) δεν ξεχνιέται εύκολα. Φτάνοντας εκεί, αντικρίζεις ένα οροπέδιο διάσπαρτο από γιγάντιους στρογγυλούς γρανιτένιους ογκόλιθους, το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές προέκυψε από ηφαιστειακή έκρξη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Μια δεύτερη εκδοχή θέλει το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο να οφείλεται σε πτώση μετεωριτών, ενώ σύμφωνα με μια τελευταία πρόκειται για τον πυθμένα θάλασσας!

ΞΙΝΑΡΑ:

Στις παρυφές του Ξώμπουργου χτυπά η καρδιά του καθολικισμού του νησιού, αφού εδώ βρίσκεται η έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Τήνου. Στην Κινάρα δεσπόζουν το μεγαλοπρεπέστατο Παλάτι του Δεσπότη (πρώην ιεροσπουδαστήριο που μετατράπηκε σε εκκλησιαστικό μουσείο) και η Παναγία του Ροδάριου (Μητρόπολη Καθολικής Αρχιεπισκοπής).

ΤΡΙΑΝΤΑΡΟΣ:

Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε λόφο που «βλέπει» τον Άγιο Φωκά και από κάθε σημείο του η θέα είναι μαγική είτε πρόκειται για τη θάλασσα είτε για την κοιλάδα με τους περιστεριώνες που απλώνεται κάτω του. Γι αυτό και δικαίως αποκαλείται «μπαλκόνι της Τήνου». Επισκεφθείτε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, το παραδοσιακό λιοτρίβι στις Λεύκες και φωτογραφηθείτε στις αμέτρητες καμάρες του οικισμού.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝΕΣ:

Σύμβολο του νησιού και κορυφαίο δείγμα τηνιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Περιστεριώνες θα δείτε παντού, καθώς πάνω από 6οο υπάρχουν στο νησί, «σπαρμένοι» σε ρεματιές, λόφους και χωράφια, χρωματίζοντας το τηνιακό τοπίο με παράδοση. Χτίστηκαν με ασβέστη και σχιστόλιθο από Τηνιακούς, εμπνευσμένους μάστορες κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, με σκοπό την εκτροφή περιστεριών για το νοστιμότατο κρέας τους. Έντεκα καλοδιατηρημένα περίτεχνα λευκά σπίτια για τα πουλιά της Αφροδίτης, «απαντώνται» στην πράσινη κοιλάδα του Ταραμπάδου.

ΚΙΟΝΙΑ:

Μεγάλη αμμοσκέπαστη ακτή με θέα στη Σύρο, κοσμοπολίτικη αύρα και άριστη οργάνωση, μόλις 3 χλμ. Από την πόλη της Τήνου και δίπλα στον ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.

ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ:

Η μεγαλύτερη παραλία της Τήνου, μήκους 3 χλμ., δεν αφήνει περιθώρια συνωστισμού! Δημοφιλής, πολυσύχναστη και πλήρως οργανωμένη, η παραλία του Αγίου Φωκά αποτελεί αγαπημένη επιλογή των επισκεπτών και, κυρίως όλων , όσοι δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο, καθώς απέχει μόλις 3 χλμ. Από τη Χώρα και προσεγγίζεται αύκολα ακόμα και με τα πόδοα. Εδώ θα βρεις όλες τις σύγχρονες ανέσεις, beach bars, ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες. Η θέα στη Δήλο είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιλέξεις τον Άγιο Φωκά για τις βουτιές σου.

ΛΙΒΑΔΑ:

Ο «γλύπτης» άνεμος μαζί με τα κύματα σμίλευσαν σαν έμπειροι καλλιτέχνες τους βράχους αυτής της απομακρυσμένης παραλίας στην Πάνω Μεριά, δημιουργώντας μοναδικά σχήματα. Τα πελώρια κύματα της Λιβάδας αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις του surfing και κυρίως για τους πιο έμπειρους, μιας και τα νερά βαθαίνουν απότομα. Για να φτάσεις ως εδώ θα πρέπει να κινηθείς σε χωματόδρομο (6 χλμ. Από τη Στενή και 18 χλμ. Από τη Χώρα), αλλά αξίζει τον κόπο.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΡΤΟ:

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Τήνου, αποτελώντας ιδανική πρόταση για οικογένειες με παιδιά, καθώς είναι προστατευμένη από τους ανέμους, έχει πεντακάθαρα ρηχά νερά – ότι πρέπει για μικρούς κολυμβητές – και χρυσαφένια αμμουδιά. Ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bars και ταβέρνες εντάσσονται στο «δυναμικό» παροχών της ακτής. Ο Άγιος Ιωάννης Πόρτο απέχει περίπου 6 χλμ. Από τη Χώρα.

ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ:

Η φύση προίκισε την παραλία του Αγίου Ρωμανού με διάφανα νερά, μεγάλη αμμουδιά, σκιερά αρμυρίκια και ανεμπόδιστη θέα στη Σύρο. Ονοματοδότης για την απάνεμη ακρογυιαλιά (το λιμανάκι της μπορεί να εξυπηρετήσει μικρά σκάφη) υπήρξε το μικρό εκκλησάκι στην αριστερή άκρη του όρμου. Απέχει 11 χλμ. Από τη Χώρα.

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ:

Ο όρμος της Κολυμπήθρας στο βόρειο τμήμα του νησιού περιλαμβάνει δύο παραλίες, τη Μικρή και τη Μεγάλη Άμμο. Η μεν πρώτη είναι απάνεμη με πεντακάθαρη θάλασσα καισιμιγδαλένια άμμο, ενώ η 2η, επιρρεπής στους βοριάδες και πόλος έλξης για τους fans των θαλάσσιων σπορ. Ακριβώς απέναντι διακρίνεται και η νησίδα Δρακονήσι. Η Κολυμπήθρα απέχει 15 χλμ. Από τη Χώρα.

ΡΟΥΡΝΗ (ΜΠΑΛΟΣ):

Άμμος που λαμπυρίζει, πράσινη διάφανη θάλασσα και αρμυρίκια για σκιά συνθέτουν το σκηνικό του κολπίσκου μετά τα Κιόνια, 5 χλμ. Από τη Χώρα. Στα βράχια του βρίσκεται σκαρφαλωμένο το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Θαλασσινής.

ΚΑΝΤΑΝΗ:

Απόλυτα ερημική και δύσβατη ακτή. Για να την προσεγγίσεις θα πρέπει να σκαρφαλώσεις τα βραχάκια στο τέλος της Απηγανιάς, της «δίδυμης αδελφής» της. Η καλύτερη επιλογή για να φτάσεις εδώ είναι με σκάφος.

ΟΡΝΟΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ:

Πρόκειται για μια μικρή, αμμουδερή και αρκετά απάνεμη παραλία με αρμυρίκια, στην ανατολική πλευτά του παραθαλάσιου ομώνυμου πληθυσμού, 17 χλμ. Από το κέντρο της πόλης. Διαθέτει και λιμανάκι, ενώ δίπλα της υπάρχει και μια δεύτερη μικρή παραλία, με βότσαλα. Στα ατού της συγκαταλέγονται οι εξαιρετικές ψαροταβέρνες της.

ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ:

Η πιο απάνεμη ακτή κοντά στη Χώρα (2 χλμ.) πλαισιώνεται από τα βράχια και αρμυρίκια. Ψηλά στον βράχο που οδηγεί στην άσφαλτο δεπσπόζει το πανέμορφο λευκό εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου. Τα σκαλιά του θα σας οδηγήσουν στο βοτσαλωτό ακρογιάλι με τα παγωμένα κρυστάλλινα νερά. Τα βράχια στη δεξιά πλευρά του μπορούν κάλλιστα να γίνουν «φυσική ξαπλώστρα».

ΣΤΑΥΡΟΣ:

Μια ανάσα από τη Χώρα, στον δρόμο για τα κιόνια, βρίσκεται αυτή η μικρή απάνεμη ακρογιαλιά με τα ρηχά πεντακάθαρα νερά και τα αρμυρίκια, σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Δίπλα της, το λευκό ξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού, έτοιμο να βουτήξει κι αυτό στα καθάρια νερά της, δίνει ξεχωριστό χρώμα στο τοπίο.

ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ:

Η ομώνυμη εκκλησία, από την οποία πήρε το όνομά της, στέκει στον βράχο από τον 19ο αιώνα. Τα κρυστάλλινα, ρηχά νερά της έχουν βραβευτεί για την καθαριότητά τους και είναι ιδανικά για τους μικρούς παραθεριστές, ενώ ο μόλος της προσφέρεται για θεαματικές βουτιές. Κατά μήκος της δημοφιλούς παραλίας υπάρχουν ταβέρνες, καταλύματα και μίνι μάρκετ. Απέχει 5 χλμ. Ανατολικά της Χώρας.

ΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ:

Κοντά στον Πάνορμο και 29 χλμ. Από την πόλη της Τήνου, η Αγία Θάλασσα είναι το «μυστικό» της Έξω Μεριάς για κολύμπι σε ήρεμα νερά και χαλάρωση κάτω από τα αρμυρίκια. Ακριβώς από πάνω της «κρέμεται» το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού.

ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ:

Ο επίγειος παράδεισος στο νησί της Μεγαλόχαρης, βρίσκεται 8,5 χλμ. Από τη Χώρα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τήνου. Η εξωτική παραλία, ανέγγιχτη και ήσυχη όπως αρμόζει σε μια αληθινή Εδέμ., είναι καλυμμένη με χοντροκοκκη άμμο και αμμοθίνες, ενώ μπροστά της απλώνονται πρασινογάλανα, κρυστάλλινα νερά. Στα δύο άκρα της υπάρχουν βράχια, σμιλεμένα σαν από Τηνιακό μαρμαρογλύπτη για κατακόρυφες βουτιές.

ΚΑΛΥΒΙΑ:

Αν ονειρεύεσαι μια παραλία με κρυστάλλινα αβαθή νερά, σκιερά δέντρα, ομπρέλες, σεζλογνκ και κεφάτη μουσική στο παρακείμενο beach bar, τότε το λιμανάκι της Καρδιανής θα γίνει ο προορισμός σου. Απέχει 13 χλμ. Από τη Χώρα και γεωγραφικά τοποθεταίται ακριβώς δίπλα στην παραλία του Αγίου Πέτρου.

ΜΑΛΛΙ:

Θαλασσινό στολίδι της Έξω Μεριάς, σε απόσταση 25 χλμ. Από την πόλη της Τήνου. Με βόρειο προσανατολισμοί, νερά σε πρασινωπές αποχρώσεις, βυθό από μάρμαρο και θέα στην Άνδρο, αποτελεί αρμίσκο σκέτη απόλαυση. Στο απομακρυσμένο Μαλλί, οδηγεί χωματόδρομος που ξεκινά μετά τα λατομεία στο Μαρλά.