GO UP
Image Alt

ΜΥΚΟΝΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΑΠΛΗ
  • ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
--
--
--
--
1
0
  /  Προορισμοί   /  ΜΥΚΟΝΟΣ

Καλώς ήλθατε στο νησί των ανέμων, την μοναδική και κοσμοπολίτικη Μύκονο!

Γενικά

Η Μύκονος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των ανατολικών Κυκλάδων και γεωγραφικά τοποθετείται στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Τήνου και βόρεια της Νάξου. Έχει συνολική επιφάνεια 105.481 στρέμματα, μέγιστο μήκος 14χλμ και πλάτος 10χλμ, μήκος ακτών 81χλμ και πληθυσμό 9.320 κατοίκους. Διοικητικά, ανήκει στο νομό Κυκλάδων. Πρόκειται για νησί άνυδρο, πετρώδες με ενδιαφέρον υπέδαφος και πλούσια χλωρίδα με περισσότερα από 1.100 είδη φυτών.

Ιστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, κάτω από τους βραχώδεις σχηματισμούς της Μυκόνου θάφτηκαν οι Γίγαντες που σκότωσε ο Ηρακλής κατά τη Γιγαντομαχία. Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι το νησί πήρε το όνομά του από τον ήρωα Μύκονο, γιο του βασιλιά της Δήλου Άνιου και της νύμφης Ρυούς. Πρώτοι κάτοικοί του υπήρξαν οι Κάρες και οι Φοίνικες, ενώ οι Ίωνες εγκαταστάθηκαν εδώ περί το 1.000π.Χ. Μεταγενέστερα, πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων και των Βυζαντινών. Στους τελευταίους, μάλιστα, αποδίδονται σημαντικά αμυντικά έργα που έγιναν για το φόβο των πειρατών.
Μετά τη Δ’ Σταυροφορία, η Μύκονος περιήλθε στη βενετσιάνικη οικογένεια των Ανδρέα και Ιερεμία Γκίζι, παραμένοντας στον έλεγχό τους μέχρι το 1390. Αυτή την περίοδο ιδρύεται η Χώρα με τα δαιδαλώδη σοκάκια της, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Το 1537 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ναύαρχος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, καταστρέφει τη Μύκονο. Αν και ο τόπος παραμένει υπό οθωμανική κατοχή μέχρι το 1821, λόγω γεωγραφικής θέσης εξελίσσεται σε σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού για τα ξένα εμπορικά πλοία και ναυτικό κέντρο. Το 1822 οι Μυκονιάτες, με οδηγό τη Μαντώ Μαυρογένους, αποκρούουν μια επίθεση μοίρας του τουρκικού στόλου και συμμετέχουν στον απελευθερωτικό αγώνα με τέσσερα εξοπλισμένα πλοία.
Το 1873 η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας αρχίζει τις ανασκαφές στο ιερό νησί της Δήλου, προωθώντας στους ανώτερους κοινωνικούς κύκλους την ιδέα του ταξιδιού στην περιοχή. Περί το 1930, η ελίτ της εποχής φτάνει στη Δήλο, ανακαλύπτοντας εκτός από τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, και τη Μύκονο. «Μοιραία», ο τουρισμός αναπτύσσεται και η Μύκονος κερδίζει επάξια τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Θα το συναντήσετε στο Παλιό Λιμάνι και θα το επισκεφθείτε για να γνωρίσετε ιδίοις όμμασι τα ευρήματα από το Βόθρο της Καθάρσεως της Δήλου (η νεκρόπολη στη νήσο Ρήνεια που ήρθε στο φως έπειτα από ανασκαφές το 1898), επιτύμβιες στήλες, πήλινα ειδώλια, γλυπτά και μια μεγάλη συλλογή σε αγγεία και κεραμικά, τα οποία φιλοξενούνται στις έξι αίθουσές του.
Highlight: Ο ταφικός πιθαμφορέας με ανάγλυφες αναπαραστάσεις από την άλωση της Τροίας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Στις εννέα αίθουσές του εκτίθενται τα γλυπτά και τα ανάγλυφα της Δήλου, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, αγγεία προϊστορικών και υστεροελληνιστικών χρόνων, αντικείμενα από τις ιδιωτικές κατοικίες του ιερού νησιού, κοσμήματα, ειδώλια, ψηφιδωτά, επιτύμβια αγάλματα και στήλες. Στα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου συγκαταλέγονται το χάλκινο προσωπείο γενειοφόρου Διονύσου που βρέθηκε νότια της Αγοράς των Κομπεταλιαστών, η τοιχογραφία από τη συνοικία Σκαρδανά που αναπαριστά τον Ηρακλή, δύο πυγμάχους και ανδρική μορφή που παίζει αυλό ή σάλπιγγα.
Highlight: Η αρχαϊκή κόρη από το Ιερό του Απόλλωνα, που θεωρείται κορυφαίο έργο πλαστικής τέχνης.

Αγροτομουσείο Μυκόνου

Στη θέα των Μύλων, σίγουρα θα αναρωτηθείτε πώς ήταν το εσωτερικό τους και πώς λειτουργούσαν. Όλες τις απαντήσεις θα σας δώσει το Αγροτομουσείο (παράρτημα του Λαογραφικού), που περιλαμβάνει αγροτικές εγκαταστάσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων (πηγάδι, πατητήρι, φούρνο, σπίτι μυλωνά) και τον Μύλο του Μπόνη. Στο ισόγειο του άριστα διατηρημένου ανεμόμυλου θα δείτε το μέρος όπου ζύγιζαν και συγκέντρωναν το αλεύρι, στον πρώτο όροφο την αποθήκη και στον τελευταίο τον χαρακτηριστικό αλεστικό μηχανισμό.
Highlight: Η γιορτή του τρύγου στο παλιό πατητήρι κάθε δεύτερη Κυριακή του Σεπτέμβρη.

Το σπίτι της Λένας

Έτερο παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου, πήρε το όνομά του από την τελευταία του ιδιοκτήτρια, Λένα Σκριβάνου. Περνώντας στο εσωτερικό, αυτόματα μεταφέρεστε σε μια τυπική μεσοαστική ισόγεια κατοικία του 19ου αιώνα και αντλείτε πληροφορίες για τη ζωή των ντόπιων εκείνης της περιόδου. Εδώ θα δείτε καθρέφτες, κεντήματα, πίνακες και χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα στη φυσική τους θέση.
Highlight: Η όμορφη συλλογή παραδοσιακών και ευρωπαϊκών επίπλων εποχής.
Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου
Το διώροφο καπετανόσπιτο του Νικόλαου Μαλούχου έχει μετατραπεί σε θεματοφύλακα της λαογραφικής παράδοσης του νησιού. Περνώντας το κατώφλι του, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς ήταν διαμορφωμένη στο παρελθόν μια μυκονιάτικη κατοικία και να θαυμάσετε κειμήλια λαϊκής τέχνης όπως, υφαντά, λαϊκά όργανα, κοσμήματα, κλειδιά, κεραμικά, έπιπλα, αναμνηστικά πιάτα, τάματα, βυζαντινές εικόνες και γλυπτά. Επίσης, διαθέτει βιβλιοθήκη και μικρό αρχείο ιστορικών εγγράφων.
Highlight: Στο υπόγειο «κρύβεται» το πηγάδι του διαβόητου πειρατή Μερμελέχα και δείγμα πλοίου του ‘21.

Ναυτικό Μουσείο

Έχει την τύχη να στεγάζεται σε ένα όμορφο κυκλαδίτικο αρχοντικό του 19ου αιώνα, δίπλα στο Σπίτι της Λένας. Το όνομά του πρόδηλα αποκαλύπτει πως τα εκθέματά του σχετίζονται με τη θαλάσσια ζωή. Ναυτιλιακά έγγραφα, χάρτες, όργανα πλοήγησης, ομοιώματα πλοίων από την προμινωική εποχή έως τις μέρες μας, γκραβούρες με ναυτικά μοτίβα, αρχαία νομίσματα και παλιές άγκυρες θα σας «μιλήσουν» για τη ναυτική ιστορία της Μυκόνου.
Highlight: Στον φροντισμένο κήπο του μουσείου βρίσκεται ο αυθεντικός μηχανισμός του Φάρου του Αρμενιστή.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Θα το συναντήσετε στο Παλιό Λιμάνι και θα το επισκεφθείτε για να γνωρίσετε ιδίοις όμμασι τα ευρήματα από το Βόθρο της Καθάρσεως της Δήλου (η νεκρόπολη στη νήσο Ρήνεια που ήρθε στο φως έπειτα από ανασκαφές το 1898), επιτύμβιες στήλες, πήλινα ειδώλια, γλυπτά και μια μεγάλη συλλογή σε αγγεία και κεραμικά, τα οποία φιλοξενούνται στις έξι αίθουσές του.
Highlight: Ο ταφικός πιθαμφορέας με ανάγλυφες αναπαραστάσεις από την άλωση της Τροίας.

Ματογιάννι

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο… Ματογιάννι. Δεν έχει μόνο τη φήμη, έχει και τη χάρη του πιο κοσμοπολίτικου στενού στη Χώρα. Στο σοκάκι που ξεκινά από το Γιαλό και καταλήγει στο «τρίγωνο» του Καίσαρη, συγκεντρώνονται bars, ακριβές boutiques, κοσμηματοπωλεία και επώνυμα καταστήματα, πάντα γεμάτα από καταναλωτές αξιώσεων. Εδώ, στον πιο διάσημο δρόμο της Μυκόνου, δίνεται και το ραντεβού για το πρώτο, δεύτερο, ν… ποτό.

Μονή Παναγίας Τουρλιανής

Το 1542, δύο Παριανοί μοναχοί ίδρυσαν στη θέση του παλιού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου τα πρώτα κελιά και την εκκλησία. Ωστόσο, το μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής πήρε την τελική μορφή του περίπου διακόσια χρόνια αργότερα, όταν το 1757 ο ιερομόναχος Ιγνάτιος Μπάσουλας υποχρεώθηκε να αποσυρθεί στο εσωτερικό του και να το ανακαινίσει. Θαμπωμένος από τα πλούτη της Δυτικής Εκκλησίας, είχε ασπαστεί τον καθολικισμό κατά την παραμονή του στην Ιταλία, όμως γυρίζοντας στα πάτρια εδάφη μετανόησε και θέλησε να εξιλεωθεί. Έπειτα από εργασίες δέκα ετών και διάθεση μεγάλου μέρους της προσωπικής περιουσίας του, ο ηγούμενος μπορούσε να υπερηφανεύεται για την ανέγερση ενός ιερού «φρουρίου», με υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού από Ιταλούς τεχνίτες, για τον επισκοπικό θρόνο και τον άμβωνα του 18ου αιώνα που λέγεται ότι φιλοτεχνήθηκαν στη Φλωρεντία… Γύρω από την Παναγία την Τουρλιανή αναπτύχθηκε ο οικιστικός ιστός της Άνω Μεράς. Σήμερα, στις συλλογές της μονής συγκαταλέγονται πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια, εργαλεία, σκεύη, εικόνες και αφιερώματα.

Φάρος Αρμενιστή

Κατασκευάστηκε το 1891 στη θέση Φανάρι του ακρωτηρίου Αρμενιστής, σε απόσταση περίπου 5χλμ. βορειοδυτικά της Χώρας. Η οικοδόμησή του αποφασίστηκε μετά το ναυάγιο του αγγλικού ατμόπλοιου VOLTA και το θάνατο 11 μελών του πληρώματος το 1887 στα βόρεια παράλια της Μυκόνου. Το ύψος του πύργου του είναι 19μ. και το εστιακό ύψος 184μ.. Ο μηχανισμός του αρχικού φανού ήταν κατασκευής SAUTER LEMONIER και λειτουργούσε στην κορυφή του φάρου μέχρι το 1983. Έκτοτε, ένα τμήμα του φυλάσσεται στον κήπο του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου, στα Τρία Πηγάδια της Χώρας.

Φράγμα Φώκου

Θα το συναντήσετε στην περιοχή Μαού, στο δρόμο για την ερημική παραλία του Φωκού. Το φράγμα κατασκευάστηκε σε απόσταση περίπου 600μ. από τη θάλασσα, με σκοπό την αξιοποίηση των υδάτων για την αντιμετώπιση αρδευτικών αναγκών. Το δεύτερο φράγμα της Μυκόνου βρίσκεται στην περιοχή του Μαραθιού.

Παραλίες

Ψαρού

Η χαρά των celebrities και των VIPs στο δρόμο για Πλατύ Γιαλό. Χωρίς υπερβολές, όλοι –μα όλοι– οι κοσμικοί του νησιού συγκεντρώνονται στον διάσημο ορμίσκο με τα κρυστάλλινα ζεστά νερά και τη χρυσαφένια άμμο, για να απολαύσουν beach service 5 αστέρων. Όμορφος κόσμος, φουσκωμένα πορτοφόλια, πολυτελή yachts σε πρώτο πλάνο και ένα από τα πιο hot beach bars στον κόσμο συνθέτουν το προφίλ της Ψαρούς. Απέχει 4,5χλμ. νότια της Χώρας.

Super Paradise

Στο διάσημο μυκονιάτικο παραθαλάσσιο στέκι, 6.5χλμ. νοτιοανατολικά της Χώρας, το κέφι χτυπάει κόκκινο. Ειδυλλιακό φόντο με χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρες και υποδειγματικό beach service. Εδώ βρίσκεται και το ομώνυμο club που έκανε το Πλιντρί (η πρώιμη ονομασία της παραλίας) παγκοσμίως γνωστό, με party ατμόσφαιρα από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.

Καλό Λιβάδι

Το αντίπαλο δέος της Ψαρούς, ένα δεύτερο κοσμικό «στέκι» για τους Έλληνες και ξένους jetsetters, 9χλμ. νότια της Χώρας. Αμμοσκέπαστη ακτή, περικυκλωμένη από το γαλάζιο του Αιγαίου, πλήρως οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bars, σχολή θαλάσσιων σπορ και πολλά εστιατόρια. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την αμμουδιά της για beach volley. Την προτιμούν και πολλές οικογένειες.

Άγιος Σώστης

Κρατάει τα σκήπτρα του πιο εναλλακτικού κολπίσκου, βόρεια της Χώρας, σε απόσταση 6χλμ. Ο κακοτράχαλος δρόμος θα σας οδηγήσει στο πάλαι ποτέ σημείο συνάντησης των γυμνιστών με τα τιρκουάζ νερά. Ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars δεν υπάρχουν. Τον Αύγουστο η παραλία είναι εκτεθειμένη στα μελτέμια.

Φτελιά

Το «όσα παίρνει ο άνεμος» θα μπορούσε να είναι το motto της. Η Φτελιά στον όρμο του Πάνορμου (9χλμ. βόρεια της Χώρας), απροστάτευτη από το βοριά, με μανιασμένο αέρα και ψηλά κύματα, δεν έχει ανταγωνιστή όσον αφορά στο windsurfing. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα σμαραγδένια νερά και η χοντρή άμμος, αφού την παράσταση κλέβουν οι surfers.

Κάπαρη

Μυστικό για λίγους, δίπλα στον Άγιο Ιωάννη, 5χλμ. νότια της Χώρας. Ο μικρός ορμίσκος που αγκαλιάζουν οι βράχοι «βλέπει» στη Δήλο. Το πολύ κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά στο τέλος του δρόμου θέλει προσοχή.

ΜΥΚΟΝΟΣ
28°
αίθριος καιρός
Υγρασία: 50%
Άνεμος: 3m/s ΝΔ
Ανώτερη 27 • Κατώτερη 25
25°
ΤΡ
23°
ΤΕ
21°
ΠΕ
20°
ΠΑ
Weather from OpenWeatherMap